Usein kysyttyjä kysymyksiä

Saamme paljon erilaisia kysymyksiä liittyen sisäloishäätöön. Olemme koonneet alle osion, jossa vastaamme meille usein esitettyihin kysymyksiin.

Miten sisäloiset leviävät?

Pennut voivat saada ensimmäisen loistartunnan jo emon kohdussa. Aikuiset eläimet saavat tartunnan esimerkiksi syömällä maasta tai turkistaan loisten munia. Jyrsijöitä tai pienriistaa syövä eläin voi saada heisimadon, raaoista hirven sisäelimistä ekinokokin ja raaoista järvikaloista lapamadon eli leveän heisimadon. Koira ja kissa voivat siis saada matoja monesta erilaisesta tilanteesta.

Ulkomailla matkustavat eläimet voivat saada muitakin sisäloisia eli ns. matoja. Ulkomailta tuotavan lemmikin tai matkustelevan lemmikin loishäädöistä on suositeltavaa keskustella eläinlääkärin kanssa.

Muuta:

Raakaruoan eli barfin käyttö voi myös lisätä kotikoiran sisäloisten riskiä. Lemmikin riski saada loistartunta kypsentämättömästä lihasta tai elimistä on kuitenkin pienempi, kuin riski saada tautia aiheuttava tai resistenssiä kantava bakteeri.

Kuinka nopeasti matokuuri vaikuttaa?

Sisäloislääkkeet alkavat vaikuttaa heti.

Mitä sisäloiset ovat ja mistä niitä tulee?

Nuoren eläimen vastustuskyky ei ole vielä riittävä, joten ne saavat aikuista helpommin loisia. Aikuisen, terveen eläimen vastustuskyky on hyvä eivätkä ne saa niin helposti loistartuntoja.

Suolinkaiset muistuttavat spagettia, heisimadot kanttinauhaa. Heisimadon jaokkeet muistuttavat riisiryynejä tai kurpitsansiemeniä, jotka liikkuvat eläimen peräpään turkilla. Mesocestoides-heisimadon liikkuvia jaokkeita voi nähdä ulosteessa.

Yleisimpiä Suomalaisia sisäloisia ovat suolinkaiset, hakamadot, Mesocestoides– ja Taenia-heisimadot, lapamato ja hirviekinokokki.

Drontal-tuotesarjan sisäloislääkkeet tehoavat kaikkiin merkittävimpiin Suomessa esiintyviin sisäloisiin, myös ekinokokkiin. Matokuuri eli sisäloishäätö tappaa vain eläimessä sillä hetkellä elävät loiset. Drontal-tuotesarjassa on matolääke kaikkiin lemmikinomistajan tarpeisiin niin kissoille kuin koirillekin.

Voiko matolääkityksestä olla haittaa?

Kaikkien lääkkeiden käyttöön liittyy haittavaikutusten riski. Sisäloislääkkeet ovat hyvin siedettyjä ja haittavaikutukset ovat harvinaisia. Tyypillisimmin matolääkkeet voivat aiheuttaa oksentelua ja ripulia. Haittavaikutukset on mainittu tuotteiden pakkausselosteessa.

Mitkä ovat oireet sisäloisiin/matoihin?

Jos eläimellä esiintyy loistartuntaan viittaavia oireita, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Aikuisella eläimellä loistartunnat voivat olla oireettomia, esimerkiksi ekinokokki on koirilla täysin oireeton.

Oireita on vaikea havaita, mutta varsinkin nuorilla eläimillä voi esiintyä seuraavia oireita:

  • Kuiva, kiilloton ja takkuinen turkki
  • Yskä ja selittämättömät tulehdukset
  • Pömppövatsaisuus
  • Ripuli, laihtuminen
  • Epämääräinen oksentelu
  • Suuri ruokahalu

Loishäätö saattaa olla tarpeen, sillä oireetonkin tartunta voi heikentää eläimen yleiskuntoa. Erityisen tärkeää on huolehtia pentujen, nuorten eläinten sekä astutettavien ja kantavien narttujen sisäloishäädöstä. Metsästävillä sekä näyttelyissä tai kilpailuissa käyvillä lemmikeillä on kotikoiraa ja sisäkissaa suurempi riski saada loistartunta.

Tarvittaessa eläinlääkäri voi varmistaa sisäloistartunnan esimerkiksi ulostenäytteen avulla. 

Oireet ovat samat kissoilla ja koirilla. Kissoilla havaitaan koiria useammin peräpään ympäristössä liikkuvia heisimadon jaokkeita.

 

Mitä tarkoittaa resistenssi?

Resistenssillä tarkoitetaan sitä, että loiset ovat vastustuskykyisiä lääkeaineelle. Tällöin käytetty lääke ei tehoa.

Ovatko sisäloiset kuolettavia koiralle/kissalle?

Pennuille sisäloiset voivat olla pahimmillaan kuolettavia. Perusterveelle aikuiselle eläimelle suolistoloiset eivät yleensä ole hengenvaarallisia.

Lue lisää madotuksesta täältä.

Mikä on matolääkkeen annostusohje?

Katso annostus täältä.

Löydät koiran ja kissan matolääkkeen annostusohjeen ja muut tarvittavat tiedot aina myös pakkauksessa olevasta pakkausselosteesta. 

Miten matolääkkeen saa annettua koiralle/kissalle?

Jokaisella lääkkeellä on pakkausseloste, jossa kerrotaan voiko lääkkeen antaa ruuan yhteydessä. Jos lääke laitetaan ruokakuppiin, on varmistuttava, että eläin varmasti syö lääkkeen ruuan mukana.

Dronspot paikallisvaleluliuos annostellaan kissan niskan iholle, jolloin lääkettä ei anneta suuhun. 

Voivatko koiran madot tarttua ihmiseen?

Osa loisista voi tarttua ihmiseen eli ne ovat ns. zoonooseja.

Lue lisää eri sisäloistyypeistä täältä.

Mikä on ekinokokki?

Ekinokokit ovat mikroskooppisen pieniä heisimatoja, jotka eivät aiheuta pääisännälleen koiralle ja muille koiraeläimille minkäänlaisia oireita.  Väli-isännässä, kuten esimerkiksi myyrässä, hirvessä tai ihmisessä ekinokokkoosi aiheuttaa kasvainmaisia muutoksia sisäelimiin.

Drontal-tuotesarjan tuotteet tehoavat myös ekinokokkiin. Tuotteet löydät täältä.

 

Dronspot kissalle

Dronspot paikallisvaleluliuos on kissan matolääke, ilman taistelua tableteista. Apteekista ilman reseptiä.

Lue lisää

Dronbits koiralle

Dronbits lihanmakuiset tabletit tehoavat kerta-annoksena koiran pyörö- ja heisimatoihin.

Lue lisää

Tuotteet

Drontal-tuotteet kissojen ja koirien madotukseen. Apteekeista ilman reseptiä.

Lue lisää