Sisäloisten häätö – osa lemmikin hyvinvointia

Jos eläimellä esiintyy loistartuntaan viittaavia oireita, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Sisäloistartunta voidaan varmistaa esimerkiksi ulostenäytteen avulla. Sisäloistartunta voi olla täysin oireeton etenkin aikuisella lemmikillä, mutta varsinkin nuorilla nuorilla eläimillä voi esiintyä seuraavia oireita:

  • Kuiva, kiilloton ja takkuinen turkki
  • Yskä ja selittämättömät tulehdukset
  • Pömppövatsaisuus
  • Ripuli, laihtuminen
  • Epämääräinen oksentelu
  • Suuri ruokahalu

Vaikka sisäloistartunta on usein täysin oireeton aikuisella eläimellä, tartuntaa kantava eläin levittää madon munia ympäristöön ja aiheuttaa tartuntariskin muille eläimille. Erityisen tärkeää on huolehtia pentujen ja nuorten eläinten sisäloishäädöstä. Metsästävillä sekä näyttelyissä tai kilpailuissa käyvillä lemmikeillä on kotikoiraa ja sisäkissaa suurempi riski saada loistartunta.

Tarvittaessa eläinlääkäri voi varmistaa sisäloistartunnan esimerkiksi ulostenäytteen avulla.

Miten loiset leviävät?

Pennut voivat saada ensimmäisen loistartunnan jo emon kohdussa. Aikuiset eläimet saavat tartunnan esimerkiksi syömällä maasta tai turkistaan loisten munia. Jyrsijöitä tai pienriistaa syövä eläin voi saada monia loisia, raaoista hirven sisäelimistä ekinokokin ja raaoista järvikaloista lapamadon eli leveän heisimadon.

Ulkomailla matkustavat eläimet voivat saada muitakin sisäloisia. Ulkomailta tuotavan lemmikin tai matkustelevan lemmikin loishäädöistä on suositeltavaa keskustella eläinlääkärin kanssa.

Sisäloishäätö 2 kertaa vuodessa

Koiran tai kissan elämäntavat vaikuttavat siihen, kuinka usein sisäloislääkitys annetaan. Yleisohje sekä koirien että kissojen sisäloishäätöön on kaksi kertaa vuodessa ja aina, kun loisia on havaittu. Ulkona vapaana liikkuvat koirat ja kissat tarvitsevat sisäloishäädön useammin. Osa loisista voi tarttua myös ihmisiin, joten erityisesti lapsiperheissä on huolehdittava lemmikin säännöllisestä loislääkityksestä. Sisäloiset saattavat heikentää rokotteen tehoa, joten on suositeltavaa häätää ne noin kaksi viikkoa ennen rokotuksia.

Eurooppalaisen suosituksen (Worm Control in Dogs and Cats ESCCAP Guideline 01 Sixth Edition – May 2021, www.esccap.org) mukaan ulkona vapaana ulkoileville koirille ja kissoille suositellaan sisäloishäätöä neljä kertaa vuodessa. 

Yleisohje vapaana ulkoilevan koiran ja kissan sisäloishäätöön on neljä kertaa vuodessa. Jyrsijöitä metsästävälle kissalle loishäätö on tarpeen jopa kuukauden välein.

Koiranpennut: 2, 4, 6, 8 ja 12 viikon iässä ja sen jälkeen kuukauden välein 6 kuukauden ikään saakka.

Kissanpennut: 3 viikon iästä alkaen 2 viikon välein vieroitukseen saakka ja sen jälkeen kuukauden välein 6 kuukauden ikään saakka.

Koiranartut: ennen astutusta, noin 42. tiineyspäivänä ja samaan aikaan pentujen kanssa tai eläinlääkärin antaman ohjeen mukaan. Dronbits tabletteja ei saa käyttää koirille tiineyden kahden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Kissanaaraat: ennen astutusta, viikko ennen arvioitua synnytystä sekä samaan aikaan pentujen ensimmäisen sisäloishäädön kanssa pentujen ollessa 3 viikon ikäisiä. Dronspot ehkäisee suolinkaistartunnan siirtymistä maidon välityksellä emolta pennuille, kun se annetaan emolle noin viikkoa ennen synnytystä.

Drontal vet ei sovi alle 6 viikon ikäisille kissanpennuille.

Dronspot vet ei sovi kissanpennuille, jotka ovat alle kahdeksan viikon ikäisiä tai painavat alle 0,5 kg.

Dronspot kissalle

Dronspot paikallisvaleluliuos on kissan matolääke, ilman taistelua tableteista. Apteekista ilman reseptiä.

Lue lisää

Dronbits koiralle

Dronbits lihanmakuiset tabletit tehoavat kerta-annoksena koiran pyörö- ja heisimatoihin.

Lue lisää

Tuotteet

Drontal-tuotteet kissojen ja koirien madotukseen. Apteekeista ilman reseptiä.

Lue lisää