Koiranpennun madotus ja matolääke pennulle

Koiranpentujen merkittävin sisäloinen on sukkulamatoihin kuuluva suolinkainen.  Aikuisilla koirilla suolinkaistartunta on useimmiten oireeton, mutta koiranpennuilla tartunta aiheuttaa laihtumista, pömppövatsaisuutta, oksentelua ja ripulia. Tämä aiheuttaa pennun kasvun hidastumista sekä karvapeitteen laadun ja yleiskunnon heikkenemistä. Myös hengitystieoireita, kuten yskää ja keuhkotulehdusta voi esiintyä, kun loisen toukkamuodot vaeltavat pennun elimistössä. Koiranpennun suolinkaistartunta altistaa muille sairauksille ja sisäloisista kärsivän koiranpennun suoja taudinaiheuttajia vastaan voi jäädä riittämättömäksi rokotuksen jälkeen. Koiranpennun ulosteessa tai oksennuksessa nähtävät suolinkaiset ovat merkki hyvin voimakkaasta tartunnasta. Suolinkainen voi tarttua myös ihmiseen, joten erityisesti pikkulapsiperheissä on huolehdittava lemmikin sisäloishäädöstä eli madotuksesta.

Koiran suolinkaistartunta emolta pennuille

Yksi koiraemon suolinkaistartunta riittää tartuttamaan nartun kaikki tulevat pentueet. Emon suolinkaistartunnan seurauksena sen elimistöön kapseloituu suolinkaistoukkien lepomuotoja. Tiineys aktivoi kolme viikkoa ennen synnytystä lepomuodossa olleet toukat ja ne lähtevät vaellukselle nartun elimistössä. Tällöin osa toukista vaeltaa istukan läpi kohdussa oleviin koiranpentuihin tartuttaen ne. Osa toukista vaeltaa maitorauhaskudokseen, josta ne siirtyvät maidon mukana pentuihin ja osa vaeltaa nartun suolistoon munimaan ja ylläpitämään tartuntaketjua. 

Suolinkaisnaaras tuottaa tehokkaasti munia ja grammassa koiran ulostetta voi olla tuhansia mikroskooppisen pieniä munia, joita ei voi silmin havaita. Ulosteen mukana eritetty muna kehittyy noin neljässä viikossa tartuntakykyiseksi. Suolinkaisen munat ovat erittäin kestäviä ympäristössä ja voivat säilyä tartuntakykyisinä vuosia. Kenneleissä tartuntapaine on suurin, koska koiria ja koiranpentuja on paljon. 

 

Mistä tietää onko koiranpennulla matoja

Kun koiranpennulla on matoja, sen voi havaita esimerkiksi karvapeitteen laadun heikkenemisestä, yleiskunnon huonontumisesta, laihtumisesta ja pömppövatsaisuudesta. On myös tilanteita, joissa koiranpentu saattaa oksentaa matoja tai matoja voi nähdä ulosteessa. Sisäloistartunnasta eli madoista onkin eniten haittaa koiranpennuille. Koiranpennut tarvitsevat paljon ravinteita kehitykseensä ja kasvuun. On erityisen tärkeää huomata ajoissa koiranpennun sisäloistartunta, sillä pentuvaiheessa eläin on erittäin haavoittuvainen ja voi pahimmillaan menehtyä, jos mato-ongelmaa ei hoideta ajoissa. 

Pienten koiranpentujen madotukset eli sisäloishäädöt tehdään kahden viikon iästä alkaen 2 viikon välein vieroitukseen saakka

Suosituksen mukaan pienille koiranpennuille annetaan suolinkaisiin tehoava lääke ensimmäisen kerran kahden viikon iässä. Suolinkaisen elinkierrosta johtuen matolääke annetaan tämän jälkeen kahden viikon välein, kunnes vieroituksesta on kulunut kaksi viikkoa. Sisäloiset saattavat heikentää rokotteen tehoa.

Welpan vet oraaliliuos

Welpan on suun kautta annettava liuos, joka tehoaa kerta-annoksena suolinkaiseen ja muihin sukkulamatoihin. Welpanin annostelu on suunniteltu nimenomaan koiranpentuja varten ja sitä voidaan antaa täsmälleen painon mukainen annos pienellekin pennulle.  Matolääkkeiden aliannostus voi lisätä loisten vastustuskykyä lääkkeille ja kaikkien lääkkeiden yliannostukseen liittyy suurentunut haittavaikutusten riski. Welpan säilyy avattuna 12 viikkoa ja sillä hoitaa vaivattomasti koko pentueen sisäloislääkityksen kasvattajalla oloaikana. Welpan oraaliliuos on helposti annettava matolääke koiranpennulle.

Katso pakkausseloste täältä.

Dronspot kissalle

Dronspot paikallisvaleluliuos on kissan matolääke, ilman taistelua tableteista. Apteekista ilman reseptiä.

Lue lisää

Dronbits koiralle

Dronbits lihanmakuiset tabletit tehoavat kerta-annoksena koiran pyörö- ja heisimatoihin.

Lue lisää

Tuotteet

Drontal-tuotteet kissojen ja koirien madotukseen. Apteekeista ilman reseptiä.

Lue lisää